Myanmar: En komplett reiseguide

Din Reiseguide til Myanmar (Burma)


Jeg debatterte lenge med meg selv om jeg skulle publisere denne guiden eller ikke. Myanmar er et av de mest unike landene jeg har besøkt i Sørøst Asia, og en del av meg ønsker å holde dette urørte landet for meg selv. Jeg publiserer denne guiden full av reisetips fordi det er svært vanskelig å finne oppdatert reiseinformasjon om Myanmar på grunn av landets hurtige utvikling. Myanmar opplever nå økt popularitet fordi turister nå kan bevege seg fritt i landet med visum (dog restriksjoner for enkelte områder). E-visum er nå tilgjengelig for nordmenn og 99 andre nasjonaliteter. I 2012 var det kun 1 million turister i Myanmar, mens det er forventet mer enn 4 millioner turister i landet i 2015 (estimert). Myanmar er uten tvil et land som bør besøkes av de reiselystne - men det bør skje snart.


Jeg oppfordrer lesere til å kommentere sine egne reisetips til Myanmar slik at guiden blir så oppdatert som mulig. Ettersom Myanmar er et land i rask utvikling kan det være at noe av informasjonen er utdatert allerede. Hvis du trenger hjelp til å planlegge en tur til Myanmar så svarer jeg gjerne på spørsmål!


Myanmar er et land som man bør sette av god tid for å utforske, men det er også mulig å besøke de mest kjent stedene på kun 12 dager. Selv besøkte jeg fire steder og hadde to-tre dager på hvert sted. Min reiserute gikk med nattbuss fra Yangon til Inle Lake, videre med nattbuss til Bagan og til slutt hjemreise fra Mandalay.

Mandalay
Mandalay
Shwedagon Pagoda i Yangon
Shwedagon Pagoda i Yangon
Lokal fisker i Inle Lake
Lokal fisker i Inle Lake
Templer i Bagan
Templer i Bagan

Yangon

Yangon er en relativt stor by med relativt tett bebyggelse i sentrum. Måten sentrum er organisert på minner litt om en amerikansk by med parallelle gater kalt ”street 1, street 2 osv”. Været er alltid varmt i Myanmar – spesielt i Yangon. De kaldeste månedene er fra november til februar, men det er allikevel svært varmt og vær forberedt på temperaturer over 30 grader. Regntiden varer fra mai til oktober. Husk å ta med myggspray for du kommer sannsynligvis til å bli bitt. To fulle dager er mer enn nok i Yangon. Hvis du ønsker å besøke den kjente Kayaikityo Pagoda utenfor Yangon bør man sette av minst en til to ekstra dager til dette.

 

Shwedagon Pagoda en av de eldste pagodane i verden og over 2500 år gammel. Selve Pagodaen ligger litt utenfor sentrum så det er best å ta taxi dit. Regn med å bruke en halv dag på besøket. Shwedagon Pagoda er en stupa dekket av gull, og er et av de mest hellige stedene for Buddhister i Myanmar.

 

Sule Pagoda er en burmesisk stupa i hjertet av Yangon sentrum som et viktig religiøst og historisk sted. Det sies at Sule Pagoda ble bygget før Shwedagon Pagoda, dvs for mer enn 2500 år siden.

 

Kandawgyu Lake er en av to innsjøer i Yangon, som er omgitt av en vakker park. Perfekt for et avbrekk i den ellers kaotiske trafikken. En brygge fører til et forgylt, flytende slott kjent som Karaweik. Båten fungerer nå som en flytende bufférestaurant med kulturelle show.

 

Gratis byvandring i Yangon hver dag kl. 16.00 i regi av internasjonale ildsjeler og lokale frivillige. Turen starter ved den åpne plassen like ved Sule Pagoda og turen varer i ca. to timer. Turen er gratis men tips er satt pris på. Mer informasjon om Free Yangon Walks her.

 

Mat og drikke er lett tilgjengelig i Yangon. Yangon har en voksende restaurant og caféscene, men gatemat er fortsatt populært. I 19th street finnes det en mengde BBQ gatemat men vær forsiktig hvis du har sensitiv mage. For et vestlig måltid anbefaler jeg 50th Street Cafe, Restaurant and Bar som også har overraskende bra WiFi. For kaffe, smoothies og raskt WiFi anbefaler jeg Pansodan Scene Cafe and Gallery som også tilbyr en god kolleksjon av samtidskunst i Yangon. Kafeen er litt vanskelig å finne: gå til 144 Pansodan street, inngangen er like ved siden av Lion Bar, gå opp trappene til tredje etasje (fortsett opp trappene forbi bokhandleren i andre etasje).

 

Priser:

Shwedagon Pagoda: 8,000 Kyats

Sule Pagoda: 2,000 Kyats

Kandawgyu Lake: 2,000 kyats

 

Husk å dekke til skuldre og knær, samt ta av skoene før du besøker templer.

Shwedagon Pagoda
Shwedagon Pagoda
Kandawgyu Lake
Kandawgyu Lake
Travel gate i Yangon
Travel gate i Yangon
Karaweik
Karaweik

Inle Lake

Inle var helt klart et av høydepunktene på turen til Myanmar, og et av de vakreste og mest urørte stedene jeg har vært. Den 25-kilometer store elven er omringet av mange små landsbyer som man kan utforske ved å leie sykkel. De fleste turistene og backpackere overnatter på hotell i Nyaung Shwe som er en sjarmerende landsby med lokale markeder. De fleste hotellene tilbyr gratis frokost, og noen tilbyr også gratis leie av sykkel. Inle lake ligger på 880 meter over havet og har derfor et behagelig klima i forhold til Yangon som er kokende varmt. Når solen går ned blir det fort litt kjølig mens om dagen er det behagelig varmt. Det er også svært dårlig med internett i Inle, og det er lurt å ta med lommelykt ettersom det er få gatelykter langs veiene.

 

Båttur
Jeg anbefaler å leie en privat båt med en lokal sjåfør og tilbringe en hel dag på innsjøen. Det er en fantastisk opplevelse å bli kjørt rundt i en tradisjonell båt og observere landsbylivet rundt innsjøen. Båten stopper blant annet på et silkeverksted hvor man kan kjøpe flotte silkeskjerf, et verksted hvor lokale båter blir bygget, samt en sukkertøy fabrikk. For lunsj kan man stoppe på en av de mange restaurantene som er bygget på påler i vannet. Man kan også besøke det lokale markedet, eller et av mange "flytende" templer.

 

Sykkeltur
Sykkel er veldig populært i Inle ettersom det er noenlunde flatt. Det går an til å leie sykkel for en hel dag og utforske innsjøen. Vi brukte en hel dag og fant flere steder uten en eneste turist. Vi ble blant annet invitert hjem i klosteret til en ensom munk hvor han fortalte oss om Myanmar´s historie og livet i kloster. Det går også an til å stoppe ved en av de varme kildene, eller prøve lokal vin på Red Mountain winery.

 

Priser:

Leie av båt: ca. 15-18,000 kyats for en hel dag (båten har plass til 6-8 personer).

Leie av sykkel: 1,000 kyats

Sykkeltur
Sykkeltur
Lokal fisker
Innsjøen Inle Lake
Vakre omgivelser rundt Inle
Vakre omgivelser rundt Inle

Bagan

Bagan er et av verdens største arkeologiske steder og kan måle seg med Angkor Wat i Kambodsja – men med færre turister. Bagan er allikevel svært populært blant turister, og du kommer neppe til å unngå å møte andre reisende. Bagan er et historisk sted og er kjent for sine 2000+ templer fra 1100-1300 tallet. Sett av 2-4 dager for å besøke Bagan, og få med deg hver soloppgang og solnedgang - dette er den mest magiske tiden i Bagan.

 

Det er tre populære områder for overnatting i Bagan, gamlebyen ”Old Bagan” som er et av de dyreste områdene nærmest templene, ”New Bagan” som har middels prisklasse eller ”Nyaung U” som er populært blant backpackere og reisende på budsjett. Ettersom Bagan blir et mer og mer populært reisemål er det lurt å bestille hotel på forhånd, hvertfall den første natten.

 

Tempelområdet

Tempelområdet er for stort til å utforske til fots, det er derfor lurt fikse en form for transport. Det beste er å leie elektrisk sykkel og kjøre rundt blant templer i gamlebyen i Bagan på egenhånd. Lei sykkel kvelden før, slik at du kan dra rett fra hotellet om morgningen og til et av templene for en fantastisk soloppgang. Husk å bytte batteri minst en gang per dag. Det går også an til å leie vanlig sykkel for de aktive, eller hest og kjerre for de tradisjonelle. Motorsykkel er forbudt for turister, men det er mulig å bestille en privat taxi. Det er lurt å kjøpe et skikkelig kart over Bagan ettersom mange av hotellene kun gir dårlige kopier av enkle kart.

 

Soloppgang og solnedgang

Å få med seg soloppgangen over Bagan er et must, og et av de mest populære templene er Shwesandaw temple. Dette tempelet blir imidlertid raskt overfylt av turister noe som ødelegger litt av stemningen. Buledi pagoda er et av de mest populære templene for solnedgang, men blir gjerne glemt av mange for soloppgang og er derfor et godt alternativ til Shwesandaw. Det er imidlertid mange templer som er tomme og man kan utforske på egenhånd, men noen av disse er låst tidlig om morgningen. Det er også mulig å ta en tur med varmluftsballong. Varmluftsballonger er kun tilgjengelig fra oktober til mars, og er avhengig av været.

 

Taung Kalat Klosteret (Mount Popa)

Mount Popa en vulkan på 1500 meters høyde, men blir ofte forvekslet med Taung Kalat som er en kjent turistattraksjon. Taung Kalat ligger sørvest for Mount Popa, ca. En times kjøretur fra Bagan og er kjent på grunn av klosteret som er bygget på 700 meters høyde. Fra toppen av Taung Kalat kan man nyte vakker panoramautsikt og jeg anbefaler å dra like før solnedgang. Det er mange apekatter rundt Taung Kalat og noen av dem er aggressive så la snacks og mat ligge hjemme eller i bilen (På toppen av klosteret er lokale gutter ansatt til å skyte sprettert på apene hvis de angriper turister.) Taung Kalat er et hellig sted, og man må derfor dekke til skuldre og knær, samt ta av skoene før man får lov til å gå opp de 777 trappetrinnene til toppen. Det er gratis å besøke klosteret, men de ansatte sørger for å minne deg på å gi donasjoner underveis.

 

Priser:

Inngangspris til Bagans arkeologiske område: 20 USD (gyldig i opptil fem dager)

Leie av el-sykkel: 8,000 kyats

Leie av privat bil til Mount Popa: 32,000 kyats (6 passasjerer)

Tur med vamluftsballong: 3-400 USD

 

Husk å ta av skoene samt dekke til skuldre og knær ved besøk til templer.

Taung Kalat Klosteret (Mount Popa)
Taung Kalat Klosteret (Mount Popa)
Solnedgang fra Taung Kalat Klosteret
Solnedgang fra Taung Kalat Klosteret
Templer i Bagan
Templer i Bagan
Soloppgang over Bagan
Soloppgang over Bagan

Mandalay

Mandalay den nest største byen i Myanmar, og en overraskende moderne og kaotisk by. Den beste måten å reise rundt i Mandalay er ved å leie en taxi for en dag og bli enig med sjåfføren om en rute. Hvis du reiser alene er det billigere å leie en motorsykkeltaxi. I motsetning til Bagan og Yangon er templene i Mandalay nærmest tomme og det er relativt få turister.

 

Inwa (Ava)

Et av høydepunktene på min reise til Mandalay var et besøk til Inwa som er på andre siden av elven. For å komme seg til Inwa må man kjøre rundt 20 km med bil fra Mandalay sentrum for så å ta en liten båt over til Inwa. Det er mulig å ta med motorsykkel eller vanlig sykkel på båten. Et besøk til Inwa er en reise tilbake i tid. Det er ingen biler på området så den beste måten å reise rundt på er med hest og kjerre eller eventuelt med sykkel som du har tatt med selv. Prisen på leie av hest og kjerre beregnes per time, men jeg anbefaler å sette av minst to timer til å utforske området. Inwa har vakker natur og historiske ruiner, bymurer, klostre og templer. Et besøk til Inwa anbefales på det sterkeste – området er en stor kontrast til kaoset i Mandalay. Det er nødvendig å kjøpe en billett for å besøke Mandalays arkeologiske sone, men denne sjekkes som regel kun ved besøk til klostrene Bagaya Kyaung og Maha Aungmye Bonzan.

 

U Bein Bridge (Amarapura)

U Bein Bridge er et must for solnedgang eller soloppgang, og tiltrekker seg mange turister. Solnedgangen er best hvis man leier en liten tradisjonell båt og drar ut på innsjøen, slik at man får gode bilder av broen som reflekterer i vannet.

 

Mahagandayon Monastery (Amarapura)

Mahagandayon klosteret er en noe merkelig turistattraksjon. Hver dag kl. 10 om morgenen står munkene i kø for å spise sitt siste måltid for dagen. Det bor rundt 1000 munker i dette klosteret, og antallet turister som kommer for å se denne dagligdagse begivenheten er nesten like mange. Bli igjen på området etterpå når de fleste turistene har dratt for å gå rundt og få et innblikk i livet til munkene.

 

Besøk Templer på Sagaing Hill

Sagaing Hill tilbyr fantastisk utsikt over Irrawaddy-elven og panoramautsikt over de mange kjente templene i Mandalay. Husk at man må ta av skoene for å besøke tempelet, og dekke til skuldre og knær.

 

Priser:

Taxi: 55,000 Kyats for en dag (4 passasjerer)

Båt til Inwa: 5000 Kyats (retur)

Leie av hest og kjerre i Inwa: 6,000 kyats per time

Inngangsbillett til Mandalays arkeologiske sone: 10,000 kyats

 

Et godt tips: Fra Mandalay kan man ta gratis AirAsia buss til flyplassen!

Solnedgang fra U-Bein bro
Solnedgang fra U-Bein bro
Inwa
Inwa
Inwa
Inwa
Munk

Reisetips

Cash is king

Det finnes minibanker i de største byene, men vær obs på at de kan være i ustand og ta et gebyr for uttak. Sørg derfor for å ha med nok kontanter, spesielt ved reise utenom de største byene. Det beste er å ta med en del kontanter i USD eller EUR og veksle når man kommer inn i landet. Et godt råd er å ta med sedler av høy verdi ettersom man får en bedre vekslingskurs. Ingen butikker tar kort så sørg for å ha kontanter til enhver tid. Veksler man rundt 1000 NOK til Myanmar KYAT får man ca. 150 000 kyats i kontanter. Med andre ord man går rundt med en svær bunke av penger til enhver tid.

 

Wifi

De fleste hoteller reklamerer for wifi men ikke ha for store forventninger. Internett ofte i ustand eller svært treigt. Myanmar er derfor ikke et land å reise til om man er avhengig av å sjekke epost eller jobbe over internett.

 

Overnatting

Det er mange gjestehus og hoteller i Myanmar, men mange av disse har ikke nettside eller er heller ikke på søkemotorer som booking.com enda. I høysesongen kan det være lurt å bestille overnatting på forhånd men det er ikke nødvendig.

 

Transport

Taxi er den mest praktiske formen for transport innad i Yangon. Det går an til å bestille en taxi for en hel dag (spør om hjelp på hotellet) eller stopp en drosje på gaten. Husk å forhandle pris på forhånd.

 

For å reise mellom de største byene anbefales det å reise med buss. Les mitt innlegg om transport i Myanmar for konkrete reisetips. Selv har jeg aldri prøvd å ta tog ettersom det tar mye lengre tid en å ta buss. Togene skal visst være en autentisk opplevelse for de mer eventyrlystne, men vær obs på at togene har enkel standard og det har blant annet vært rapportert om funn av veggdyr og diverse skadedyr.

 

Visum

E-visum er nå tilgjengelig for nasjonaliteter fra 100 land kan oppnås via regjeringens hjemmeside ved å fylle ut et skjema og betale en avgift på 50 USD. Behandlingstiden er ca. 3 dager, og godkjenningsbrev blir tilsendt på e-post etter behandling. Dette brevet må printes ut og fremvises i immigrasjonen. Det er kun mulig å få e-visum via ankomst ved en av de internasjonale flyplasse i Yangon, Mandalay eller Nap Pyi Taw. Et turistvisum gir 28 dager i landet, med en enkel innreise. Godkjenningsbrevet er kun gyldig i 90 dager, så det anbefales ikke å søke tidligere en to måneder før utreise.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *